کنار همدیگه بیشتر میتونیم یاد بگیریم

پلومریا….Frangipani

پلومریا  (Frangipani)

درختچه همیشه سبز بسیار معطر که تا ارتفاع ۱۰-۵ متر رشد می کند و بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است. دلیل محبوبیت این گیاه گلهای زیبا و معطری است که در برخی از گونه‌های آن در سراسر سال زینت بخش شاخسار این درختچه می باشد. درخت پلومریا ساقه ضخیم و برگ های چرم مانند دارد و از اوایل تابستان تا پاییز گل‌های فراوانی تولید می‌کند. گلها ۱۰-۶ سانتیمتر قطر دارند. فرانگی‌پانی به خوبی در مقابل دیوارهای آفتابی رشد می‌کند و سایه خنک تابستانی را فراهم می‌کند، در عین حال اجازه می‌دهد نور زمستانی از آن عبور کند. همچنین در خاک شنی که بسیاری از گیاهان نمی توانند در آن زنده بمانند، رشد می کند.

گلها به صورت خوشه ای در انتهای شاخه ها ظاهر می شوند و رایحه بسیار متمایزی دارند. گلبرگ ها مومی شکل هستند و مرکز گل رنگ متفاوتی دارد؛گل های سفید با مرکز زرد. بر خلاف برخی از درختان گلدار که برای چند روز یا چند هفته شکوفا می شوند، فرانگی‌پانی ماه ها گل می دهد؛ با گل‌هایی از زرشکی تیره تا صورتی کم‌رنگ، سفید و زرد تا نارنجی و هر سایه‌ای که بین آن‌ها وجود دارد، تنوع رنگ زیادی دارد.

آبیاری پلومریا:

درختچه پلومریا خاک خیس را تحمل نمی کند و ریشه های آن خواهد پوسید. بنابراین انتخاب خاک با زهکش مناسب و همچنین دقت در آبیاری بسیار مهم است. بهتر است در فصل های سرد به شدت میزان آبیاری را کاهش دهید.

نور مناسب پلومریا:

پلومریا به نور مستقیم آفتاب حداقل ۶ ساعت در روز نیاز دارند. یکی از دلایل ریزش گلها و یا عدم شکل گیری غنچه های گل و همچنین شیوع برخی بیماری های قارچی نور کم است که برای رشد و نمو مکانهای سایه و مرطوب را دوست دارند.

از طرف دیگر نور شدید بخصوص در صورت کم بودن رطوبت محیط و خشک بودن هوا و همینطور گرمای بالای ۳۵ درجه باعث  سوختگی نوک و حاشیه برگها و سوختگی نواحی جوان گیاه و خشک شدن غنچه های گل شود. بنابراین بهتر است اگر در اواسط تابستان چنین شرایطی در محیط وجود دارد گیاهان گلدانی را به مکانی منتقل کرد که گیاه از صبح الی ظهر از نور و در بعد از ظهر از سایه برخوردار باشد

در مورد گیاهان کاشته شده در فضای سبز نیز باید مکان گیاه را به گونه ای انتخاب کرد که همین شرایط (نور مستقیم تا حدود ظهر و وجود سایه در بعد از ظهر ) برای آن وجود داشته باشد.

دما  مناسب پلومریا:

حداقل دمای قابل تحمل برای گل پلومریا حدود ۱۰ درجه سانتیگراد است. البته گیاهان کاملا بالغ و استقرار یافته گاهی دماهای پایین تر و نزدیک به صفر درجه را نیز تحمل می کنند. در مورد دماهای بالا و گرم نیز تا زمانی که مکان نگهداری از تهویه خوبی برخوردار باشد تحمل نسبتا خوبی در برابر دمای گرم تا حدود ۴۰-۳۵ درجه سانتیگراد دارند .

دمای بهینه برای نگهداری پلومریا روزانه دمای ۳۲-۲۷ درجه و شبانه ۲۱-۱۵ درجه است.

 

خاک:

گیاه پلومریا به خاکی با زهکشی خوب نیاز دارد مثلا می توان از یک قسمت شن یک قسمت پرلیت و یک قسمت خاک برگ و یا پیت استفاده کرد و یا اینکه می توان از یک قسمت شن و یک قسمت خاک با کیفیت خوب و تازه استفاده کرد.

کوددهی تنها در فصل یهار و تابستان توصیه می‌شود، از کودهایی با میزان فسفر و پتاس بالا می توان برای این گیاه استفاده کرد تا علاوه بر شاخه زایی مناسب، گلدهی نیز به خوبی تحریک شود.

 

کشت گلدانی پلومریا:

اگر این گیاهان در گلدان نگهداری می شوند بعد از سال اول و یا دوم گلدان گیاه اگر قطر دهانه ای برابر با ۲۵ سانتیمتر داشته باشد امکان دارد که برای گیاه کوچک شود و می توان گل پلومریا به گلدانی با قطر دهانه ۳۵ منتقل کرد که حدود دو سال دیگر نیز به خوبی می تواند در چنین گلدانی رشد کند .

تنها زمانی گلدان آن را تعویض کنید که ریشه ها کل گلدان را پر کرده باشند و از منافذ زیرین گلدان در حال بیرون امدن باشند. زمان مناسب برای تعویض گلدان پلومریا دوران استراحت یعنی زمستان و اوایل بهار می‌باشد.

 

تکثیرپلومریا از طریق قلمه:

تکه هایی به طول 10 تا 15 سانتیمتر از ساقه های جوانتر جدا کنید. دقت کنید قلمه ها دچار له‌شدگی نباشند و با چاقو یا قیچی استریل این کار را انجام دهید. آن را در مکانی گرم و سایه قرار دهید تا شیره آن کامل خشک شود( چند روز). پس از خشک شدن، یک گلدان با اندازه مناسب را که زهکش خیلی خوبی دارد با ترکیب ماسه و خاک قلمه پر کنید. برش را داخل آن قرار دهید آن را در جای گرم و پرنور(غیرمستقیم) قرار دهید و وقتی خاک آن کامل خشک شد مجدد آبیاری کنید. اما سعی کنید رطوبت محیط را افزایش دهید تا به آبیاری کمتری نیاز باشد.

 

آفات و بیماری پلومریا:

در هوای سرد و مرطوب ریشه ها، ساقه و برگ ها در معرض ابتلا به بیماری‌های قارچی هستند. همچنین لکه های قهوه‌ای روی برگ ها نشان می‌دهد پلومریا دچار زنگ شده است. این اتفاق زمانی می‌افتد که دما و میزان بارش هر دو زیاد باشد. گرچه زنگ آسیب جدی به گیاه وارد نمی‌کند اما ظاهر زیبای گیاه را می‌گیرد وباعث خراب شدن برگ و افتادن آن می‌شود. در صورت مشاهده چنین برگی آن را جدا کرده تا باقی برگ‌ها درگیر نشوند.

 

هرس:

گیاه پلومریا سالیانه به هرس نیاز دارد و در هر بار هرس حداکثر ۳۰ درصد شاخساره‌ها را می‌توان حذف کرد. بهترین زمان هرس گیاه هنگام استراحت گیاه است. هرس به موقع باعث تحریک رشد ساقه‌های جوان و افزایش گلدهی خواهد شد.

 

 

برچسب پست ها “پلومریا….Frangipani”

  1. سلام
    خداقوت
    مثل همیشه عالی و فوق العاده بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − هجده =

آواتار موبایل
منوی اصلی x
X